شماره ۱۱۶۴

نقش کلیدی منشی در مطب

دکتر عبدالعلی ‌قرائتی، عضو هیأت علمی دانشگاه غیردولتی شهید اشرفی‌اصفهانی

نقش کلیدی منشی در مطب

چهارشنبه 26 مهر 1396
پزشکی امروز

تقاضای روزافزون خدمات‌پزشکی و پیراپزشکی، تنوع تخصص‌ها و بالارفتن تعداد بیماران مراجعه‌کننده به‌پزشکان متخصص، همواره نیاز به یک فرد باهوش، آموزش دیده و با تجربه با ویژگی‌ها و صلاحیت‌های خاص جهت اداره‌نمودن مطب‌ها را افزایش می‌دهد. بنابراین در زمینه انتخاب منشی، بررسی توانمندی‌های او از یک‌طرف و نقش و فعالیت‌هایی که آن شخص باید در آن جایگاه انجام دهد ازطرف‌دیگر باید مورد توجه قرارگیرد. در فرهنگ لغات انگلیسی درمقابل کلمه Secretary آمده؛ به منشی، دبیر، رازدار و محرم‌اسرار ترجمه می‌شود.

درواقع منشی را نباید به‌عنوان یک تلفنچی یا تعیین‌کننده وقت و نوبت برای مراجعان، مطب و پزشک درنظرگرفت بلکه او به‌عنوان دروازه‌بان حوزه مطب، عهده‌دار وظیفه حساس، پرزحمت و مؤثر است که مستلزم برخورداری از مسئولیت و تعهد بالایی درقبال مراجعان و پزشک می‌باشد و مدیریت مطب از نظر فیزیکی، نظافت و زیبایی ظاهر و هم از نظرجو عاطفی و خصوصیات روحی و روانی بیشتر از همه به‌عهده آنان است.

تحقیقات روانشناسی و تعلیم و تربیت ثابت‌کرده است که اولین احساس، تأثیر و برخورد انسان‌ها، درقضاوت و رفتار بعدی آنان بسیار موثّر و از اهمیّت خاص برخوردار است که این احساس و برداشت اولیه دررابطه باپزشک و بیمار توسط منشی انجام می‌گیرد. مسلم‌است که این لحظات اولیه برخورد مناسب و خوشایند بابیمار درجذب و ادامه ارتباط و به‌وجودآوردن فضای مناسب برای درمان او و حتی سایر مراجعان و بیماران اهمیّت فوق‌العاده دارد لذا با توجّه به این‌که منشی‌ها در مطب‌ها، بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی، درمانی اصولاً اولین‌کسانی هستند که به نیازهای بیماران پاسخ می‌دهند و پل ارتباطی مؤثّر میان بیماران و پزشکان به شمار می‌روند، می‌توان از آنان به‌عنوان یکی از ارکان مهم و کلیدی در این مراکز و به‌ویژه در مطب‌ها نام‌برد.

اهمّ خصوصیّات و صلاحیت‌های لازم منشی مطب:

۱ـ بهره هوشی(IQ) بالاتر ازحد متوسط و نیز هوش عاطفی و هیجانی(EQ) بالا

یعنی توانایی استفاده از چهار مهارت خودآگاهی، خود مدیریتی، آگاهی اجتماعی و هنر مدیریت رابطه تا در ایجاد یک فضای توأم با نظم، نظافت، آرامش، سعه‌صدر و قدرت ابتکارو تصمیم‌گیری موفق‌گردد.

۲ـ حسن خلق و مهربانی:

قالَ‌الحَسَن(ع): «أحسَنُ الحَسَن خُلق الحَسَن. بهترین نیکی‌ها خوش‌خلقی و اخلاق نیکوست.»

منشی باید با مهربانی و راهنمایی و کمک به بیمار و روابط عمومی خوب به او آرامش دهد. مانند دریا باشد که همه موج‌ها، نا آرامی‌ها و آلودگی‌ها را تحمل کرده، موجودات زنده را در خود حفظ، دریا را پاک و عموماً آرام نگاهداری می‌کند.

بیماران دارای شرایط فیزیکی و روحی ویژه‌ای هستند که به‌علت بیماری، ضعف و مشکلی که از آن رنج می‌برند. حساس، زودرنج و کم‌حوصله‌اند. منشی باید خود را جای بیمار بگذارد و از خود بپرسد اگر روزی بیمار شد دوست دارد چه رفتاری با او داشته باشند؟ پس با حسن‌خلق، سعه‌صدر و شکیبائی، تعامل ایجادکرده، به او آرامش‌دهد و ضمن برخورد صحیح با این افراد از مشکلات آنان بکاهد.

۳ـ فضائل اخلاقی و درست‌کاری:

هنگامی که پزشک برای مطب خود منشی انتخاب و استخدام می‌کند در واقع به‌صداقت، نظم و درست‌کاری او اعتماد کرده است لذا منشی نیز پاسخ این اعتماد را باید با اعتماد بدهد و به‌اصطلاح حلال‌خور و باصداقت باشد. ضمن ستایش از زحمات و خدمات صادقانه و بی‌شائبه منشی‌های فراوانی‌که باعشق، ایثار، محبّت، تحمّل سختی‌ها، باخلوص و نیّت‌پاک به خدمت و اداره مطب اشتغال دارند باید گفت منشی خوب و با ایمان همان مبلغی را که پزشک معلوم کرده، بدون‌کم و زیاد به‌عنوان ویزیت از بیمار دریافت‌کرده و علاوه‌بر ثبت تعداد و مبلغ درصندوق امنی نگهداری می‌کند و در مطب‌های شلوغ نیز برای دادن نوبت رعایت صداقت و امانتداری و درست‌کاری را می‌نماید و خود را در پیشگاه‌الهی و وجدان خود مسئول می‌داند.

۴ـ دوست‌داشتن منشی‌گری و تعامل بابیماران:

یکی از شرط‌های اساسی منشی‌گری این است‌که این حرفه را دوست بدارد و از این که به انسان‌های دیگری کمک می‌کند و از آلام و ناراحتی‌های آنها می‌کاهد لذّت‌ببرد.

انجام وظایفی مانند ارتباط صحیح با بیماران و همراهان با سعه‌صدر، رعایت‌نظم و آراستگی مطب، نظافت و بهداشت محیط مطب، ثبت و ضبط پرونده‌ها و مدارک پزشکی، مهارت در استفاده از نرم‌افزارهای کامپیوتری، مدیریت بیماران متنوّع، اصول شایسته‌ پذیرش و نوبت‌دهی، ثبت وضبط و رسیدگی به‌پیام‌ها و پاسخ مؤدبانه به تلفن‌ها، توجّه و اهمیّت‌دادن به‌معرفی‌نامه‌های پزشکان دیگر و مانند اینها. دوست‌داشتن کار و عشق و علاقه‌ای را می‌طلبد که مشکلات و موانع نتوانند آن را متزلزل‌کرده یا تقلیل‌دهند.

منشی که حالتی بی‌تفاوت، افسرده، مضطرب و نامتعادل دارد یا غالباً عبوس، عصبی و خشم‌آلود است و گاهی این‌چنین است و گاهی آنچنان هرگز قادر نخواهدبود که نشاط، صفا، امنیت‌خاطر، اعتماد و راهنمایی بیماران را که طبعاً حال و حوصله چندانی ندارند تأمین‌نماید.

۵ـ دوره‌ها و گارگاه‌های آموزشی:

باتوجه به‌اینکه منشی‌ها دروازه‌بان حوزه مطب و عاملی مهم درارائه و بهبود خدمات بهداشتی، درمانی و رفتاری محسوب می‌شوند برای توانمندسازی آنان گذراندن دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی در زمینه‌های پزشکی و بهداشت، روانشناسی تربیتی، مشاوره، اخلاق و مدیریت، مهارت‌های ارتباطی، مدارک‌پزشکی و روش‌های شناخت و تغییر رفتار در دوره‌های متناوب ضرورت دارد.

درپایان این نکته را نیز باید اذعان‌نمود که رفتار منشی عموماً از رفتار پزشک متأثر و نشأت می‌گیرد و رابطه احترام‌آمیز  پزشک بامنشی و نظارت او براتاق انتظار نیز نقش‌مؤثری خواهدداشت.

تعداد بازدید : 2250

ثبت نظر

ارسال